Vastuullisuusraportti

Case: Verohallinto käyttää henkilöstöpalveluita ahkerasti

Henkilöstöpalveluiden puitejärjestely tarjoaa monipuolisia ratkaisuja valtionhallinnon yksiköille. Verohallinnon kokemukset henkilöstövuokrauksesta ovat olleet kannustavia.

Valtaosa suomalaisista täyttää veroilmoituksensa verkkopalvelussa, mutta paljon niitä palautetaan vielä paperisinakin. Verohallinto työllistää vuosittain helmi–toukokuun aikana satakunta kausityöntekijää, joiden tehtävänä on tallentaa veroilmoitusten tiedot tarkasti ja luotettavasti.

– Meillä on selkeä vuosittainen tarve isolle työntekijämäärälle, hallintoyksikön talouspalveluissa työskentelevä hankintalakimies Merja Kortesuo kertoo.

– Henkilöstövuokraus on ollut meille toimiva ratkaisu. Lisätyövoimaa tarvitaan usealla paikkakunnalla, ja tallennustyö on muusta virkamiestyöstä helposti irrotettava kokonaisuus, Kortesuo kuvailee.

Puitesopimus ahkerassa käytössä

Verohallinnon keskitetty, valtakunnallinen malli on ollut käytössä loppuvuodesta 2011. Vastaavia järjestelyjä on ollut aiemminkin; nykyinen toimintatapa jatkuu puitesopimuksen loppuun, syksyyn 2015, saakka.

Henkilövuokrauksesta vastaa yksi sopimustoimittaja, mikä etukäteen hieman jännitti.

– Meillä ei ollut toimittajasta aiempaa kokemusta, mutta yhteistyön käynnistyttyä he osoittautuivat varsin osaaviksi, ammattitaitoisiksi ja luotettaviksi, Kortesuo kiittelee.

– Yhteistyö on sujunut moitteetta, toteaa Kortesuo ja kehuu toimittajan joustavuutta myös yllättävissä kiiretilanteissa.

Tarjolla luotettavaa ammattitaitoa

Puitejärjestelyn hyötynä Kortesuo pitää erityisesti sitä, että Hanselin kautta on saatu kumppaniksi hyvä ja luotettava toimittaja.

– Olisi ollut huomattavasti työläämpää, jos olisimme kilpailuttaneet itse. Hanselilla on paras ja viimeisin asiantuntemus hankintaan liittyvästä lainsäädännöstä, ja voimme luottaa täysin siihen, että toimittajan suhteen pienimmätkin yksityiskohdat ovat kunnossa.

Palveluratkaisuja moniin tarpeisiin

– Meidän näkökulmastamme henkilöstövuokrauksen puitejärjestely toimii niin kuin pitääkin. Hankkijan näkökulmasta olennaista on määritellä hankinnan kohde tarkasti joko ennen hankintaprosessin alkua tai viimeistään yhdessä toimittajan kanssa, Kortesuo sanoo.

Suurin osa Verohallinnon tehtävistä on virkamiestyötä, mikä rajaa mahdollisuuksia henkilöstövuokrauksen hyödyntämiseen.

– Pienentyvien henkilöstöresurssien arjessa henkilöstövuokraus on kuitenkin yksi varteenotettava vaihtoehto silloin, kun hankintayksikkö pystyy määrittelemään selkeitä tehtäväkokonaisuuksia, joissa ei käytetä julkista valtaa, Kortesuo huomauttaa.

Puitejärjestelyn palveluvalikoimaan kuuluu henkilövuokrauksen lisäksi myös rekrytointi- ja suorahakupalveluita sekä urasuunnittelun ja uudelleen sijoittumisen tukipalveluita.